петък, август 27, 2010

Диамантената ера – Нийл Стивънсън

„Добродетелта е коренът, богатството е резултатът.“

Роман, за който казват, че е за епохата след тази на киберпънка. Югоизточна Азия е все така бурна и размирна, само че за разлика от при Гибсън, сега интересното е в Китай. Там се раждат най-новите нанотехнологии, които не са екзотика, а ежедневие – храната, дрехите и въобще всичко от първа необходимост се произвежда от Синтетичните компилатори. Историята се точи десетина години, през които различните сюжетни линии на заговори, революции, улична престъпност, благородници на бъдещето и семейни драми все някак успяват да се срещнат. Картинката прилича на дърво, което постепенно разглеждаме от най-тънките му клончета надолу към ствола. Отделните линийки се срещат и обединяват, кои по-рано, кои по-късно, докато накрая не остане само една, най-важната. Тя е подплатена с големи количества конфуциански размисли на двама от героите, които придават на това пътешествие към корена изисканост и правят купищата информация за бъдещето по-лесно смилаеми, когато ги пречупиш през оптиката на късите универсални мъдрости на Учителя. Момиченцето, което е вербувало вниманието ни от самото начало, успява да се превърне в истинска главна героиня с всичките и полагащи се права, бонуси и негативи. Нейната приказна епопея завършва с нещо, което напълно подобава на ценностите от приказките и пак подобно на тях оставя много важни второстепенни въпроси без отговор.

Нийл не се помайва особено много, когато реши, че действието му е заорало. Веднага насипва достатъчни количества секс и насилие, за да върне вниманието на читателя от буренясалия черен селски път обратно на магистралата без ограничения на скоростта. Демек – по-голямата част от книгата се чете много бързо, но има моменти, които те приспиват с половин страница. Изглежда в книгата са събрани повече неща, отколкото може да побере един роман, без да се разпокъса на несъбираеми парчета и да озадачи читателите си. Има изобилие от подтемички, за които си викаш: Е, това пък за какво му беше?

Книгата ми се вижда по-слаба като идеи и начин на поднасяне от „Снежен крах”, но може и да ми се е сторила такава просто защото не е засегнала темите, които са ми по-интересни.

Конфуций е голяма работа.

Няколко цитата за схващане на атмосферата при Ел.

И няколко от мен:
Увеличаването на знанията е коренът на всички други добродетели.
***
Беше почеркът на възрастен човек, който разбира превъзходството на гравитацията над всичко останало и който - след като е установил границите на собственото си достойнство - предава повечето от посланията си посредством нюанси.
***
Но както бяха осъзнали повечето мъже, които за пръв път ставаха бащи, имаше нещо във вида на едно действително бебе, което просто те кара да се съсредоточиш. В един свят на абстрактни неща няма нищо по-конкретно от едно бебе.
***
Такова облекчение е да не носиш нищо, което се страхуваш, че може да загубиш.
***
В една епоха, в която абсолютно всичко може да бъде наблюдавано, единственото, което ни е останало, е учтивостта.

7 коментара:

Nightwish El каза...

Правиш добре ревюта.
Аз съвсем любителски мятам по някой цитат и картинка.
:)
Образът на Нел ми допадна много.
И както правилно каза, Нийл в подходящия момент те удря с доза насилие и секс, та чак се сепваш.
:)

Стоян Христов каза...

Образът на Нел нарочно е направен така, че да се харесва.:) Тя Е най-главното нещо в книгата и то не толкова като персонаж, а като развитие. Като потвърждение, че предопределеност няма, а всичко е плод на собствените ти усилия. Отреп или принцеса - това го избираш единствено ти. Или поне на мен така ми се стори.:)

А още цитати може да добавя довечера, че книгата с бележките ми остана вкъщи.

Анонимен каза...

Мене лично тая доста повече ми хареса от Снежен крах. Дори изключително странно като за мен съм я чел два пъти ...
Мишев

Orehovka каза...

За мен тази книга беше много особена. Като я довърших, си казах - абе не беше зле, но едва ли ще ми стане от любимите (така и стана). Но от друга страна, явно идеите, описани вътре, много са ме впечатлили, защото и досега отвреме навреме се сещам за някакви сцени и го удрям на размишления. Най-често става дума за вградените в тялото оръжия (как бурската старица-камикадзе се бухна в тълпата за да спаси семейството си) и как еднаквият достъп до информация все пак произведе различни личности (Книгата и трите момичета).

Стоян Христов каза...

Идеята за "Илюстрирания буквар на младата дама" и възможностите му направо ме потресе до дън душа. Така става винаги, когато срещна нещо, което изглежда безупречно просто и гениално от моята моментна гледна точка. Нийл като нищо можеше да завърти целия роман единствено около тази идея и пак щеше да стане култов.:)

Orehovka каза...

Мисля, че можем да поздравим Стив Джобс за реалното създаване на "Илюстрирания роман на младата дама". Единственото, което липсва на таблетите, е живият актьорски глас. Като се има предвид обаче, че програмите превръщащи текст в аудио непрекъснато се усъвършенстват (къде остана Брайловата азбука, питам аз?!), това ми се струва пренебрежима разлика.

Стоян Христов каза...

Точно вчера си го мислех същото - за аналогията между таблетите и илюстрирания буквар! Странно съвпадение...