сряда, април 13, 2011

Божията формула - Жозе Родригеш душ Сантуш

Животът е софтуер.

Насам, народе! Португалският Дан Браун ще ви обясни нещата! Нерде науката, нерде религията. От мухлясала Португалия през умопобъркан Техеран, та чак до вмирисания на биволско масло Тибет просторите са все негови! Има разбити супер яки шифри от две думи на кръст, взлом по нощите в иранско министерство и разшифроване на най-важната тайна на Все... wait for it ...лената! И всичко това, извършено от задръстен университетски преподавател!

Изпитвам безпочвените подозрения, че авторът наскоро е бил огрян от изцелителната сила на обучението по физика в горните класове на гимназията и магията на наученото го е опиянила дотолкова, че е решил да престане да ограничава разказваческия си талант до журналистически дописки и е прехвърлил възхитата си от физиката в истински дебел роман. Само че книгата прилича на роман само по дебелината си. Липсва почти всякаква художествена стойност, фабулата е съшита с бели конци, а диалозите... о, диалозите са просто прелест. В общи линии представляват следното:

Герой А: Една страница монологичен плътен текст с история на физиката.
Герой Б: Нима?
Герой А: Една страница монологичен плътен текст с история на физиката.
Герой Б: Аха, разбирам.
Герой А: Една страница монологичен плътен текст с история на физиката.
Герой Б: Ясно.
Герой А: Една страница монологичен плътен текст с история на физиката. После мъдрецът с физичните познания логично се изморява и отива да спи. На другия ден инквизицията продължава.

Въпреки всички подозрения Герой Б не е селския идиот, а се зове професор Нороня - преподавател и стар ерген по съвместителство. Безценното светило на португалската криптографска наука се оказа вербуван едновременно от иранските тайни служби и ЦРУ за „разшифроването” на секретен документ, писан от самия Айнщайн по поръчка на Бен Гурион. По всички подозрения това трябваше да е рецепта за създаване на евтина гараж-мейд атомна бомба, но се оказа нещо къде по-тривиално – „доказателство” за съществуването на Бог, разбираш ли.

Не мога да се сдържа и да не обърна внимание на колектива, който е имал грижата тази белетристична перла да украси рафтовете и на българските книжарници. 5 души са си написали имената на предпоследната страница и 5те са мацки. Не, че е нещо, ама да бяха дали поне на един мъж със средно образование да прочете книгата и да им обърне внимание на някои очевидности. Феминизацията вече достига такива размери, че дори природният газ от страница 35 вече е сменил резбата и сега си тече като природна газ.

Някъде из блогосферата преди време срещах следната крилата мисъл, която доста точно пасва на господина душ Сантуш. Който не е чел фантастика на младини, после му се налага цял живот да живее в нея.

Обобщение: Рядко наивна и некадърна книга, която на места откровено лъже, като се маскира зад уж научни истини.

Един бърз сърч постфактум показа някои изненадващи и дори подвеждащи данни за същата творба. Ел, честно, не го очаквах от теб.:)

18 коментара:

Анонимен каза...

М-м-да-а-а

fanfolet каза...

Барни Стинсън рууулзззз. :)

Nightwish El каза...

Само не ме бий!
:)))

Ама подобна критика не бях чела скоро!
:)

Стоян Христов каза...

Донт вори, пацифистката ми душа не е способна на бой, само на лоши думички.;)

Анонимен каза...

Браво на Стоян! Аз чета много и по принцип харесвам книги от този сорт, нооо честно казано нищо не разбрах от тази, физика, физика и...Ако разбира се говорим за художествена книга. Поради това предпочитам Джеимс Ролинс

Анонимен каза...

То няма и как да разбереш, сам авторът едва ли разбира, за да обясни на другите:)
Физиката тук май е само за авторитет.

Анонимен каза...

След другата му издадена книга, за Колумб, не съм и имала намерение да се докосвам отново до него, обаче след тази критика вече със сигурност няма и да се изкуша.
Интересно, че все още се опитва да пише псевдонаучно...

Анонимен каза...

Очевидно не сте достатъчно интелигентни, за да разберете съдържанието на тази книга. Не се учудвам, като се има предвид, че Физиката, на която стъпва романът е чисто теоретична и неразбираема за масовия читател.

Стоян Христов каза...

Ае не се изказвай неподготвен, а?;)

Димитър Захариев каза...

Определено за хора със средно и по-ниско образование "вратата е затворена". Но за другите тази книга им показва вратата. Само от интелекта на отделния индивид зависи дали ще премине през вратата, т.е. дали ще разбере смисъла на тази книга.

Стоян Христов каза...

@Димитър
Какви врати бе, човече? Книгата е един евтин и неуспешен опит някой да извлече слава, експлоатирайки установени научни факти. На Дан Браун му се получи, но на Жозе - уви не.

Ако човек е наясно с популярна физика, може и да хареса книгата. Защото тя ще му изчетка егото - ей, колко работи знам, пък другите хора грам не ги разбират. И толкова. Ако на някой от непросветените връчиш тази книга и разчиташ тя да му "отвори вратата", просто забрави. Освен че няма особена художествена стойност, някои от научните допускания са си направо подвеждащи и заблуждаващи.

Тя като трилър не може да ме привлече, та какво остава за "очарователните" и научни страни!

Анонимен каза...

Трудно е да разбираш всичко, а още по-трудно е да разбереш това, за което не си дораснал. Тук най- важното не е физиката все пак. Разбира се, по-лесно е да критикуваш, когато нещо не ти е по вкуса. И още (извън книгата) феминизмът не е най-прекрасното нещо, което съществува на света, но все пак не той е причина петролният продукт ГАЗ да е в женски род. Това го пише в едни дебели книжки, които се наричат речници и които е добре човек от време на време да попрочита, за да не се изказва неподготвен!

Анонимен каза...

Именно! Втора думичка, която трябва да провериш в същите дебели книжки! И не е хубаво човек да е толкова злобен!

Анонимен каза...

Карай да върви! Но последно - ГАЗ според българският тълковен речник е в женски род, когато става дума за изкопаемото гориво (природна газ) и в мъжки род, когато става дума за газообразно агрегатно състояние (или газове :) ). Това е то - РЕЧНИК! Няма как да му се сърдиш или да го обвиняваш в каквото и да е.

Unknown каза...

От всички коментари,оплюли книгата не видях нито един аргументиран и обоснован...нали уж сте много интелигентни,ами покажете го.Книгата става истински интересна след стр.200,ама ако някой срича,вероятно изобщо не е стигнал до там...

Анонимен каза...

Книгата не е само физика (от по-висшата), но и философия! Не оплювайте нещо, което не разбирате (или не искате да разберете?). Моето мнение е, че не може по цял ден да кореспондираш с дребни душици и в следващия момент да разбереш, четейки, последните постулати от струнната теория погледнати през призмата на философията на Класическия индуизъм. Съжалявам, но книгата не е за почитателите на Matthew Reilly и сие. Както се изразява един мой познат: "Това е друга бира!"

Анонимен каза...

Току що прочетох книгата и много ми хареса. На 16 години съм и повечето на моята възраст не биха разбрали и думичка от написаното.Това, обаче, не означава, че книгата не си заслужава. Само някой с достатъчно ум би могъл да се докосне до тази материя. А за тези, които нищо не са разбрали, ще кажа само да се залавят да четат повече книги, защото явно коефициентът им на интелигентност е много нисък.

Стоян Христов каза...

Здрасти, Анонимен,
радвам се, че ти е харесала, това най-малкото означава, че за блажените си 16 години най-малкото знаеш как е направен и функционира светът от гледна точка на съвремената физика. Това е хубаво и си прав, че малко сегашни младежи се интересуват от такива неща. Гледана така, на мен също би ми харесала - ако съм на 16 и се радвам на физичните си познания.

Когато съм я чел обаче, аз съм бил малко повече и съм очаквал да прочета роман, а не документално четиво. Ако исках да чета за физика, бих си намерил учебници. Този тип обаче е написал трилър, който изобщо не трилва, ако ме разбираш. Макар и наблъскан с неща, които се лаская да вярвам, че познавам и разбирам, той не ми е приятен за четене от литературна гледна точка. Затова така... :)