неделя, април 24, 2011

Сблъсък на крале - Джордж Р. Р. Мартин

Властта е там, където хората вярват, че е.

Мътна и кървава. Това е обобщението на тази увлекателна и бърза за четене книга.

Защо мътна? Защото малко или направо никоя от започнатите в първата книга нишки не беше завършена. Нещата само се дозаплетоха и отложиха. Имаше, разбира се, някакви междинни решения и приключения, но основните въпроси останаха. Какво ще дойде от север със зимата? Кой от владетелите ще оцелее и ще стане крал? Какво ще стане с трите дракона? Ами Аря, вълчищата?

Защо кървава? Многото секс и насилие в първата част от „Песен за огън и лед” бяха изненадващи, но нищо чак толкова фрапиращо. В тази вече те са основен елемент. Много клане, много изнасилени, много нещо и то предадено в смущаващи детайли. Като че ли не беше необходимо, но все пак човекът има тиражи да продава.

Обобщението може да бъде и друго. (Ако не искаш да знаеш какво точно ще се случи, не чети.)
Денерис продължи безотговорно да се мотка в тежка чужбина с невръстните си дракончета, без изгледи от някъде да намери пустата армия, дето й трябва, за да се върне вкъщи и да набие всички. Братята на умрелия крал Робърт излязоха същите рогачи, сбиха се помежду си и изпоизмряха, вместо да се обединят и да разкарат гадните Ланистъри от Кралски чертог. Аря Старк се запиля в пълна анонимност между фронтовете. Зимен хребет беше предаден, завзет и опожарен заради неблагодарното шиле Теон Грейуотър. Джон Сняг замина на експедиция отвъд Вала, но намери само още загадки, колегите му бяха избити, а той самият най-доброволно се присъедини към ордите на Манс Райдър, които масово се изселват и тръгват на юг. Гнъсното джудже Тирион напук на всичко продължава да си разиграва коня и да преуспява във всичките си начинания.

Казват, че третата книга била най-добра и е в интерес на Джордж Мартин това да е така, защото в противен случай спирам да му чета обидното на моменти протакане. Долен печалбар! А пък разни изменници с по 11 тома бозяви продължения пък хич не мога да ги разбера. Нито пък читателите им.

Пред очите на Аря пожарът погълна едно дърво, пламъците пропълзяха по клоните му и то изпъкна на фона на нощта, облечено в халат от побеснял оранж.
***

Най-много всички да измрем. Това ще спечели време за братята ни на Вала. Време да се попълнят гарнизоните и да се замразят портите. Време да се наточат брадвите и да се поправят катапултите. Животът ни ще е добре похарчена монета.

***

Дотраките не се доверяваха на солената вода и на нищо, което се движи из нея. С вода, от която конят не може да пие, не искаха да си имат работа.

***

Ако Валът падне, ще загаснат всички огньове.


Старо мнение, но пък фенско.

14 коментара:

Orehovka каза...

Proud to be the first to comment. ^^ Чети и не спирай. Това е единственото фентъзи, което все още мога да чета - така че го брой за горещо препоръчано. Третата наистина е много добра, нивото в четвъртата пак спада, но въпреки това е с класи над останалите съвременни разказвачи.

Стоян Христов каза...

Мерси за препоръката, то е ясно, че ще се чете.:) Даже като нищо ще взема да си ги купя и хартиени, че от монитора си е по-сложничко, особено като ги похваля на някой и искам да му ги натрапя да се просвещава.

Анонимен каза...

Ореховке, моля те, кажи ми четирима от "останалите съвременни разказвачи".

А

Orehovka каза...

Надявам се е ясно, че имах предвид "съвременни фентъзи писатели": Робърт Джордан, Роджър Зелазни, Дейвид Едингс, Робин Хоб (да, лека им пръст на първите трима, но пак се водят съвременници). Работата е там, че Робърт Джордан почти ме отказа от фентъзито откакто излезе седмият том на "Колелото". Приятелят, който ми даде да чета Дж. Мартин, трябваше да ме убеждава много дълго и настойчиво и трите тома пак седяха две седмици на шкафа ми, докато се навия да ги почна. После ги изгълтах за 6 дни :]

Amber каза...

Леле, леле.

Иначе, Зонец, какво да ти кажа бате.. следиш ли плейофите? :)

Стоян Христов каза...

хаха, повикало, обадило...:)

За следене, бате, следя. Хвърлям по едно око и на тегавинята на лидерите на Запад, ама само като числа. Иначе гледам само мачовете на Селтикс.

Longanlon каза...

Според мен първата и тази част са най-добрите, следващата е ужасна тъпотия, четвъртата просто става, за петата ше видим, а сериалът е огромно разочарование.

cellfourteen каза...

Мен сериалът не ме разочарова, защото не съм чел книгите, но сега се чудя дали да си развалям книгите с него.

Стоян Христов каза...

Аз още не съм гледал сериала, само едни трейлъри гледах преди време и като визия ми хареса. Доста приличаше на това как аз си представям нещата - мрачно, студено, навъсени хора. Само оръжията си ги представях малко повече като wow-ския epic gear, но няма да му връзвам кусур. (За сметка на това обаче гледах вече две серии от бенетейския "Под прикритие" във vbox-а и доста ми харесва. Даже шибнах един поздравителен мейл до бнт-то.:))

Иначе май може да се обобщи, че първите две книги стават за четене, много даже, лично са проверени и се препоръчват. Третата явно е преломна и трябва човек да си прецени сам дали да я почва, а пък нататък томовете единодушно не стават.:)

cellfourteen каза...

Отбелязах си :) И както сам казваш, ще се чете, дори само от желание за личностен напредък :))

Unknown каза...

Аз си признавам,че не съм чел поредицата, но следя с интерес сериала. А с Orehovka съм наполовина съгласен за качествените съвременни разказвачи. Има още един - Анджей Сапковски и поредицата му "Вещерът". Едно от най-хубавите фентъзита, които съм чел. :)

Стоян Христов каза...

Вече изгледах пет серии от сериала и мога чистосърдечно да кажа, че става.

@Мишо
За Сапковски имам засега само предварителни впечатления (от коментари на други хора)и чакам хубавите от тях да станат повече от 50%, ако ме разбираш.:)

Анонимен каза...

Здравейте на всички :) Изгледах 2та сезона на филма, и реших че ще изчета книгите. И си взех първата. В момента я дочитам. А как ми се иска да си взема 3тата... :D Искам да попитам, ще загубя ли ако не прочета 2рата книга :) В Смисъл гледал съм 2 сезон, и искам направо новото да чета :D

Стоян Христов каза...

Здрасти,
честно казано, ако ти се занимава, ги чети наред. Струва си и е приятно.:) Аз втория сезон не съм го гледал още, но в Уикипедията пише, че в него е разказана историята само от втория том, така че ако скочиш направо на третия, няма да си пропуснал нищо от основното действие. Така че - чети и блаженствай.:)