четвъртък, ноември 13, 2014

Плашило – Майкъл Конъли

Още едно попълнение от кратката поредица с журналистически разследвания на криминалния репортер Джак Макавой.

След сума ти години в „Таймс“ Джак е уволнен и докато си подрежда нещата за напускане и въвежда в работата заместничката си, решава да разчисти един последен материал – с убитата и заключена в багажника на собствената си кола стриптизьорка и уж справедливо обвинения млад гангстер. Обаче ето ти изненада – щом Макавой усеща, че нещата не са точно такива, каквито изглеждат в очите на полицията, и влиза в дирите на истинския убиец, още в същия момент се оказва изолиран от света, с анулирани кредитни карти, изключен телефон, хакнат имейл и лишен всички други блага на електронната цивилизация. Убиецът освен, че идва от най-тъмното на мрака, е и безкрайно предпазлив, планирал е всичко и владее съвременните технологии на изключително ниво. Всяка заплаха се отстранява умно и дори се превръща в предимство. Тук вероятно може да вмъкнем това, че пияните Господ ги пази даже и в Америка, защото освен с късмет и някаква сила свише няма как да обясним защо на Макавой и Рейчъл Уолинг (агентката от ФБР, която работеше с Поета, нали помните?) на два пъти им се размина на косъм.

Малко се подразних на характерния за Конъли момент, когато при обграден убиец и приближаващи сирени на полицията, нашето момче не оставя нещата на професионалистите и вместо да изчака подкреплението, се втурва сам да залавя лошия. Нямам данни това някога да е донесло нещо добро.

Музиката в романа този път беше на The Doors, убиецът често си пускаше техни песни, от което вече Riders on the Storm не ми е особено забавна.

Изключително интересен и притегателен роман, който се чете максимум за два дни.

За по-детайлно представяне на историята може да надникнете при Копо, който всъщност ми я препоръча и на мен.

Задният двор беше толкова малък, че даже чихуахуа би се чувствала натясно в него.
***

Чувствах се като човек без дом и служба. Ала все още имах кола, а в Лос Анджелис колата е всичко.

Няма коментари: