четвъртък, май 21, 2015

Аутопсия - Патриша Корнуел

Когато не помага нищо друго, започвам да готвя.

Това е първата книга от много успешна поредица криминални романи с главен герой д-р Кей Скарпета. Не се чудете за името, докторката е с италианско потекло и, освен че прави страшни домашни пици, които полива обилно с червено вино, прави и аутопсии в Ричмънд като се оказва лично въвлечена в разследването на продукцията на местен сериен убиец. Жертвите са все жени, които живеят сами, а за лош късмет нашата лекарка също минава в тази категория. Леко необичайно е лекар да разследва убийства и наистина основната работа и в този роман е на един чичка от полицията на име Пит Марино, но д-р Скарпета има толкова съществен принос в откриването на убиеца, че направо я пишем като главен следовател.

Освен че авторката разказва интересно, написаното звучи и в голяма степен достоверно. Самата тя дълги години пише за криминалния отдел на местен вестник, а известно време доброволчества и в полицията, та има поглед върху материята отвътре. По-интересното и приятното обаче е, че героите са подплатени с толкова лични проблеми и несъвършенства, че веднага ни стават симпатични и провокират интереса ни „да видим какво ще стане“ с тях. Самата криминална нишка допълва действието с достатъчно напрежение, за да не придобие историята излишна бозявост.

Мястото също е нетрадиционно, защото сцена не са Ню Йорк или Лос Анжелис, където си знаем какъв граждански мир цари, а скромният за американските размери град Ричмънд (200 000 души население), който макар и да е столица на щата Вирджиния, има крайно провинциален вид – широк, разпръснат, с много къщи и зеленина. Нравите там също са достатъчно провинциални и затова всяко престъпление шокира повече, а пък разкрилите го се превръщат в местни легенди.

Та така, приятна работа се оказа и най-вероятно ще се чете още от леля ви Патриша.

Книгата оригинално се казва Postmortem. Ако ви интересува.

1 коментар:

almaak каза...

гледах един репортаж по ББС за Ричмънд и тая зеленина ми се стори много впечатляваща.

пък има и една инициатива за братство между народите от двата бряга на океана. включва разходка от южния край на Апалачите до северния с прехвърляне през водата и повтаряне на упражнението от западния край на Алпите до източния :)