четвъртък, май 07, 2015

.99 истории - Петър Тушков

– Следвай парите, Кригер.

По света има няколко системи за обозначаване на калибъра на оръжията, но най-популярната от тях е като десетична дроб от инча. Такива са .22 за малокалибрените пушки, .308 Win за познатия по цял свят Калашников и дори .577 Magnum Nitro Express за Голямата петорка африкански дивеч (лъв, слон, бивол, леопард и носорог). При сборника на Петър Тушков се сблъскваме с нещо ултимативно, това са цели .99 или иначе казано 99% от инча. Това не е просто рядкост, това е нечувано предизвикателство. Необуздана мощ, която не е за всеки ловец (разбирай - читател). Куршум с такава маса носи ужасно много енергия на несравними разстояния, на практика на Земята няма дивеч, който да понесе изстрел от пушка с толкова едър калибър, и затова авторът е посегнал към фантастичното. Само там предизвикателствата са достатъчно големи, само там на масите няма лимит.

99 ще бъдат разказите в този сборник и в това може да не се съмнявате. Той винаги ще струва $0,99 - в това също. Както при старта си с една история, така и при финала си с 99-тата. Като четящ човек аз се интересувам и от историята на книжнината, и от новите тенденции, но си признавам, че за такова нещо не съм чувал. И понеже формата е новост, мисля и ревютата за книгата също да бъдат различни. Ще има по едно на всеки няколко разказа като за 99-ия ще има специално събитие. Нека играта започне сега!
  • Лаборатория "Ц" очаквано кърти. Познатата ни страхотна контраразузнаваческа атмосфера от вселената на Отдел "З" сервира поредно предизвикателство за разкриване пред Руслан Кригер. На фона на тежката лятна жега постъпва оплакване от безчовечната дейност на Лаборатория "Ц" в малък провинциален град. Тънкият момент е, че такава просто не съществува. Летен грип, безпочвени слухове и изчезнали агенти усложняват ситуацията до момента, когато на Руслан не му просветват някои неща. За съжаление точно тогава събитията набират обороти и аха да бъдат изпуснати в административния батак на Министерството. Но не на нас тия, не и на Кригер.
  • Фу Ми е нова звезда от вселена, за която досега не сме подозирали, и без която сега изнемогваме. Намираме се на колонизирания Марс, който обаче никак не изглежда високо технологичен или лъскав. Напротив, изглежда повече като прашно място, на което те очакват рак и мускулна атрофия. И Фу Ми, за които никой не знае какво са и кога са се появили. Безобидни, поне до момента с инцидента с котката на Клинт. Искаме още за този Марс!
  • Неботичник има дух на класически киберпънк с някои мултинационални подобрения. Шарено новогодишно парти събира на едно място най-нови информационни технологии, видни хакери и случайно попаднали наивници. Случайно или не събитията имат изненадващ завършек, който при недостатъчно внимаване може да остане и недоразбран.
  • Вазев: Пиротският караконджул е четвъртото и засега последно попълнение в сборника. Не, Вазев не е караконджул. Заглавието следва да се чете така: поредицата от истории за приключенията на Вазев започва с тази за Пиротския караконджул. Езикът на книгата отправя предизвикателство, на което по качество и удачна употреба би могло да съперничи може би само "Възвишението" на Милен Русков. Тук обаче освен езиково инженерство имаме и действие по същество, случка, война, опасности и дори любов, развитието и неизвестните в които будят нашия читателски интерес. Думите не са чак толкова селско-архаични, модата и събитията са по-други, най-малкото защото става дума за малко по-късна история, пък макар и алтернативна (сръбско-австрийската армия напада и завзема части от България). Героите са уж оригинални, но все имат по нещо, с което ни напомнят на евентуални прототипи от истинската ни история. Което намирам за доста хитър ход, най-малкото защото спестява обяснения кой какъв е, ний сами си се догаждаме. Образът на главния герой (Вазев, Йоан Вазев) би могъл спокойно да понесе още няколко истории, на което със скромна читателска пристрастност смеем да се надяваме. 
Както и сами виждате, всеки би могъл да завиди на многообразието от теми и стилове в сборника. И това е само началото. Очаквайте продълженията и се абонирайте овреме, на сайта на автора има подробности къде и как.:)

Няма коментари: