петък, ноември 24, 2017

Зелки и царе - О'Хенри

На младини О'Хенри е обвинен (и до днес не се знае справедливо или не) за едни изчезнали суми в банката, в която работи, и след като тъстът му плаща гаранцията, той предвидливо не дочаква процеса, вдига си чуковете и изчезва в уютния и близък тропически Хондурас, за който тогава е известно, че не екстрадира. За шестте месеца там понаписва това-онова, включително определяйки местната идилия като "small maritime banana republic", което понятие бананова република оттогава се налага като описание за назаднали държавици, чието съществуване се крепи на щедростта на климата и природата.

Освен това тази книжка е интересна и с още нещо - твърди се, че тя е първият сборник с разкази на автора. Преди това той е писал доста, но все поотделно за вестници и списания. Написаното тук не е роман, но не са и самостоятелни разкази. Уж са отделни истории, но са така свързани, че трудно можеш да ги четеш поотделно. Формата била избрана нарочно, заради старата мантра, че разкази трудно се продават, трябва си роман. В сюжета се преплитат алчни президенти-еднодневки, бунтовници, които бленуват да станат алчни президенти, даже и един бос адмирал. Няколко авантюристи, една певица, лекар, който нищо не лекува, освен собствената си алкохолна жажда, и още персонажи, които се укриват от нещо или някого. За да си там - в задрямалата тропическа държавица, е почти задължително да си имал някакви проблеми (любовни, финансови, със закона...) и временно да си се приютил да поближеш рани. Естествено, рано или късно ти минава и се завръщаш в цивилизацията. 

Не бива да се бърза с четенето на тази книга. Хубаво е първо да се минат останалите томчета на О'Хенри, с които завинаги ще станем негови верни поклонници, и чак тогава с око на ценители да се върнем към сенките под палмите на измислената Анчурия, където ще си обясним това-онова. А може и нищо да не си обясним, а само да подремем в долче фар ниенте.:)

Книгата може да се намери като аудио такава на английски в Либривокс.

Няма коментари: