понеделник, януари 29, 2018

Червената клетка - Марк Хеншоу

"Червената клетка" е специално звено в ЦРУ, което има задачата да мисли извън канона, да предлага алтернативни обяснения задачите, върху които мислят останалите. Тяхната работа е своеобразна застраховка, че разузнавателната общност в Америка няма да пропусне някоя опасност, независимо колко невероятно би изглеждала.

В това звено се озовава младата агентка Кира, след като на косъм се измъква от компрометирана операция в Каракас. Там се очаква тя да бъде оставена на спокойствие за известно време, докато се възстанови, но не така се случват нещата. Традиционното напрежение между Тайван и Китай се изостря още повече заради политическите амбиции на тайванския президент, а пък един дълбоко законспириран американски агент в китайското правителство докладва за нещо крайно обезпокоително в развойната дейност на китайската отбрана. Напрежението се натрупва, припламналите искри заприличват все повече на истинска война, а Кира е захвърлена в далеч по-опасни и непознати води. 

Малко самолетоносачи в действие, малко повече стелтове, разиграване на китайското контраразузнаване на негов терен, а бе имаше си доста вълнуващи моменти. Не мога да кажа, че е на нивото на Том Кланси, може би защото съм пристрастен, но определено е интересно четиво.

Най-неочаквано се оказа, че авторът наистина е бил дълги години в ЦРУ и е работил точно в такива звена. Странен бизнес.

Късметът е за хора, които не притежават умения.
***
Работата на един политик зависи от усмивките.

Няма коментари: