Малко е необичайно, но следващите няколко книги, които ще се появят в този блог, не са художествени. Любопитни и крайно интересни неща има във всички тях, защото засягат някое от моите хобита.
"Домашна бира? Това е лесно!" е второ издание на оригиналната книга от Асоциацията на домашните пивовари в България (АДПБ). Както вероятно знаете, през последните години в България има разцвет, а може би и ренесанс, на домашното пивоварство. Защо ренесанс ли? Защото хората варят и пият бира от хиляди години, а вероятно само през последните сто или двеста тази функция е била иззета от фабриките. Преди това всеки се е справял както може в домашни условия. В развития свят варенето на бира вкъщи си е съвсем обичайно занимание, както приготвянето на зимнина. Дори Барак Обама беше варил в Белия дом.:) Домашната бира съдържа всички полезни вещества, които са отнети от купешката, за да я направят по-трайна, а най-приятното е, че домашната можеш да си я направиш точно каквато ти харесва. Морето от бири от тип лагер в България е в състояние да удави всяка жажда за нещо по-различно. Е, край с това, тук вече ще се пие ейл!
Както и да е, да се върнем на книгата. Тя представлява кратичък, но много подробен и изчерпателен практически наръчник как да си направиш бира вкъщи. Има инструкции, биохимични обяснения, картинки, таблици и дори рецепти на най-популярните видове бири. Асоциацията си има и форум, където любезно обясняват на всеки кое как става, а пък от електронния им магазин може да се набавят всички съставки, които в крайна сметка не са и толкова много - малц, хмел и дрожди, а вода ще си налеете от чешмата.:)
Много полезна книжка, която се надявам да насърчи още хора да се престрашат да се пробват в домашното пивоварство. Лесно е, а е и много приятно!
3 коментара:
Книгата и мъдрите рецепти добре.
А „хмел, зърно и съдове“ закупи ли, че след такова баш-майсторско четиво някак най-естествено е и да почерпиш от блажената ейл-био напитка. :)
http://trakietsadobri.blog.bg/
Закупих всичко нужно, че и повече - с много труд и ентусиазъм произведох малц в домашни условия от суров ечемик и ще направя наистина неповторима напитка.:) Намислил съм даже да си набавя коренче от велинградските хмелови полета и да си го завъдя вкъщи, за да затворя цикъла с всичко необходимо. Тия дни обаче ще варя с два сорта купен хмел, утре пристига по Еконт.:)
Еха!! Неповторима напитка, за здраве, ще пиееш значи. Бравос!
Да завъдиш коренчето и да отгледаш свое биле - да станеш ейл-маестро или понашенски БашМайстор!
Че да почерпиш и нас от елексира :)
http://trakietsadobri.blog.bg/
Публикуване на коментар