събота, ноември 05, 2022

Как да колекционираме пощенски марки - Джеймс Макай

Забележително препълнена със съдържание книжка! Трудно може да се повярва как толкова тънко нещо, с толкова дебели гланцирани страници с множество снимки на марки по тях може да бъде толкова богато на факти, история, описания и разяснения на тънкостите в този бизнес. Кое кога е възникнало, как, в кои страни как се е развило, за хартията, печата, полетата, перфорацията или липсата ѝ, за частните пощи, за куриозите, за дефектите, за българските марки и художниците им...

Като деца вероятно много от нас са се занимавали да събират пощенски марки, но единици са го превърнали в сериозно хоби като възрастни. Е, ако все още нещо трепка у вас, когато виждате пощенски марки (макар и вече все по-рядко в ежедневието ни) от екзотични страни или смутни времена, с географски обекти или видни фигури, които не познаваме, а вече имаме шанса да ги опознаем само с един клик или дори гласова команда, замислете се дали колекционирането на марки все още би могло да е нещо интересно.

Книгата се препоръчва на всички любопитни, толкова добро издание е, че е подходяща, както за фенове, така и за обикновени зяпачи, разширяващи общата си култура.

2 коментара:

cellfourteen каза...

Още съжалявам, че си продадох първоначалната колекция от пощенски марки с герои на Дисни и разни първоначални в други посоки, най-вече на космическа тематика. Самите герои не ме радваха толкова, колкото финият печат на красивите миниатюрни изображения. Давахме си парите като за покемони за тях в един специализиран филателистки магазин на бул. „Македония“ в София :)

Стоян Христов каза...

Аз също имах сантименти към две забутани някъде вкъщи албумчета, които смятах за препълнени с филателистки съкровища, и сега намерих повод да ги изровя. Гугъл ленз ми помогна да се ориентирам за стойността им и се оказа, че чисто финансово не беше голяма, а и че любимите ни космически серии, Дисни и изданията от братските Никарагуа, Унгария и Полша още се продават. Не е късно, ако още те влече.:)