петък, октомври 02, 2009

Натиснете ENTER - Джон Варли

Страхотна история. Увлича, увлича и не пуска.

Някакъв чичка намира самоубитото тяло на комшията си. Започналото разследване показва, че такъв човек няма, къщата му не съществува, енергото и телекома не му пращат сметки, защото според тях той не им е клиент. Талантливият комшия приживе е успял да хакне всичко, за което се е сетил, и е изтрил следите от материалното си присъствие на този свят. Създавал е пари и власт от нищото. И така несъществувал докато съседът му не го открил с дупка от пистолетен изстрел в главата. И тогава започва интересното.:)

Извлякъл е най-доброто от отдавна доказани стимули, които привличат вниманието на читателите. Искрената любов на млада азиатка - компютърен гений към 50-годишен епилептик - ветеран от Корея, ненаказано анонимно насилие, тонове високи технологии, философски разгледан морал и обикновено човешко безсилие и отчаяние. Представете си какво прозрение е била през 1985-та! Направо високоволтов шамар за горките си съвременници.:)

Новелата е от 1985-та и е спечелила Хюго, Небюла и Локус. Ако не е спечелила нещо, то е само защото журито е пропуснало да я прочете. Неустоима!

Искам още от същото, моля.

12 коментара:

vladimir каза...

това винаги съм искал да го прочета, както и романите на Варли, но и до днес не съм направил нищо по въпроса...

а досега се успокоявах, че поне съм гледал филма по повестта, а то се оказа, че бил по друг разказ на Варли: http://en.wikipedia.org/wiki/Overdrawn_at_the_Memory_Bank

(и все пак, споменът за Press ENTER на финалните надписи е още много ярък)

Vasil Velchev каза...

Ами чети бе, човек, какво чакаш. :) "Press ENTER" го прочетох някъде в началото на 90-те и бях разтърсен. Едва ли нещо ми е повлияло повече да стана фен на киберпънка. Доколкото си спомням, беше излязло на български в някакво списание - "Омега" или нещо подобно?
Трилогията Титан-Магьосница-Демон е много приятна, както и новата му трилогия, повлияна от юношеските романи на Хайнлайн.

Стоян Христов каза...

@armydreamer
Както вече беше казано - чети.:) Това поне е кратко и наистина е написано много приятно и увлекателно.

@Lazy
Аз публикуването в споменатото списание съм го пропуснал, защото в началото на 90-те съм бил в още невръстна за четене на фантастика възраст. Не съм чел нищо друго от него, но само като заглавие вече успя да ме грабне "Гореща линия Офиучи", макар да си нямам никаква представа за какво се разправя. Ще си сложа отметка и за трилогията Титан-Магьосница-Демон, щом препоръчваш.:)

Анонимен каза...

Тънка отметка. Пренебрежимо тънка.

А

bl8cki каза...

Ха :) аз много отдавна съм чел подобна книга

казва се "Натиснете Enter ако смеете", обаче май твоята бие, може да е баба на моята :) 1996 е тази, на Лавджой. За качествата й ... кримка :)

киберпънк без наблизо да има Гибсън, как така? ;)

alvin каза...

Взимам я още тоя месец ;)

Стоян Христов каза...

@bl8cki
Май става дума някъде, че това с киберпънка и Гибсън на мен ми е голям проблем. Хем ми се чете, хем не намирам от къде.:)

Защото освен на Гачев преводите от зората на 90-те и разцвета на ентусиазма му друго май не е превеждано. А пък в оригинал да чета Гибсън, хм, и по-големи англофили са се проваляли. И така се принудих да ровя "около Гибсън" и да чета каквото докопам, ако някой някъде е споменал, че прилича на него. Така попаднах на Лукяненко, на разкази на Тюрин, Стърлинг и на това от Варли.

@alvin
Взимай, пък ще те чакам после да се произнесеш.;)

bl8cki каза...

бтв съвсем наскоро излезе книжно преведена и третата част от лабиринтът. прозрачните витражи ... но хм сякаш я няма самостоятелна - http://www.books.bg/books/61/145260.html, ако сте пропуснали :)

да, май само Гачев :)

alvin каза...

цонко,
линкът е нещо безполезен, тоя сайт напоследък много нестабилен...
Ако я пазиш на компа, прати ми я, плс :)

Стоян Христов каза...

Странно, сега работи, но за всеки случай ще ти я пратя.:)

alvin каза...

Прочетох. Ако беше писано 10 години по-късно, щеше да е малко над 'посредствено'. С тази 85-а обаче пишем точки за киберпънк акушерство ;)

Стоян Христов каза...

:)