петък, март 01, 2013

Анн от фермата "Грийн Гейбълс" - Луси Монтгомъри

Хубава, добра книга. Ще се помъча да повторя добра или доброта още няколко пъти, за да придобие човек представа защо е прочута и четена и досега. Преди години имаше и сериен филм, от който обаче май не си спомням почти нищо. 

Двама старци, брат и сестра, добряци живеещи във ферма на канадския остров Принц Едуард, решават да си осиновят по-големичко момче от сиропиталище, за да им помага със земеделската работа, понеже вече трудно смогват. Става обаче грешка и за тях на гарата пристига кльощаво момиченце с рижи плитки и голяма уста, която почти не млъква. Момиченце на 11 години с толкова буйно въображение, каквото едва можете да си представите, и което, повтарям, не спира да приказва. Може да ви надуе главите дори и само като четете какви ги приказва. Детето обаче освен това е и обичливо и както всички малки животинчета има инстинкт да се привързва, а на старците душа не им дава да го върнат. Така остават да се гледат и превъзпитават едни други. В рамките на няколко години характерите им взаимно се очупват, променят и израстват, ако въобще това е подходяща дума за описване на характери. Следват приятелства, премеждия, изпитания, училищни и други вълнения. 

Историята върви плавно, полека, може да ви се стори дори леко бавно, но тя има ход, който точно съответства на темпото на времето, в което се е развивала - 1908. Емоциите, които буди, са разнообразни, но винаги най-естествени и здравословни. Ще се убедите, че предизвикателствата и проблемите на крехката младежка възраст не са се променили особено за 100 и кусур години. 

Марк Твен бил казал навремето, че Анн Шърли е „най-доброто и най-обичано дете в литературата след безсмъртната Алиса“, с което има шанс да се съглася, но само в частта до литературата. Нека не се изсилваме в посока на разни психеделични изстъпления, моля. 

Монтирал съм друга корица, понеже поредицата детски романи с жълти корици на издателство Пан е в състояние да отблъсне с външния си вид дори читатели с по-здрав стомах от моя.

Много ми се ходи на остров Принц Едуард. Искам да видя природата, сегашните му ферми, червената земя. Въбоще, чувствам го много познат и близък. 

Запомнихте ли, че това е една добра книга?

2 коментара:

Orehovka каза...

Запомнихме. :) Сега разбирам защо не ти хареса "Ловецът на хвърчила" - ти си очаквал да четеш за Том и Хък по афганистански, а вместо това си получил някакви хора, които се мразят, изнасилват и колят. Разочарованите очаквания наистина могат да ти скапят и най-хубавата книга, макар че тя не става по-лоша от това. :)
Благодаря за ревюто, впрочем - стана ми много интересно и сигурно и аз ще я прочета.

Karlsson på taket каза...

I na men mi se hodi na ostrov Prints Edward. Tam sa razvili tsiala industriya na tema Ann of Green Gables. Ima gradche za poseshtenie s dekori ot gilma i prochie. Filma mojesh da go izteglish ot Pirate Bay. Az daje sam go zapisala niakade, + Oshte stotina serii Road to Avonlea, koito se bazira na shestte knigi za Ann (az imam samo 4 ot tiah), mnogo uyuten i dobronameren film s hubavi kostiumi. I da, nravite ne sa se promenili ni na yota, samo dekorite dnes sa malko po-rabesti.