понеделник, декември 01, 2014

Американски снайперист – Крис Кайл

Започна се с това, че случайно гледах трейлър на филм на Клинт Истууд с Брадли Купър в главната роля, който играе легендарен американски снайперист от Ирак. Веднага ме грабна, емоциите се засилиха, когато разбрах, че е правен по книгата-бестселър, написана от истинския снайперист – Крис Кайл. Нещата придобиха още по-драматични нотки, когато се разрових да прочета що за човек е той, но за игрите на съдбата малко по-късно.

Крис Кайл четири пъти е пращан на различни места в Ирак, бил е както на земята, където е водил пехотинците, които прочистват Фалуджа и Рамади къща по къща, така и по високите етажи и покривите, откъдето невидим поразява врагове от половин километър разстояние. Стрелят по него, взривяват го, раняват го, РПГ удря стаята, от която стреля, и едната стена пада върху него. За главата му обявяват награда, викат му Дявола от Рамади. И с изключение на дребни контузии всичко му се разминава, сякаш в най-опасните ситуации някой горе пази точно него. След края на кампанията се прибира вкъщи при жена си и децата. Тук книгата свършва и на ред идват вестниците. През 2013 Крис Кайл и негов добър приятел са застреляни на място от момче с психическо разстройство, придобито пак в боевете в Ирак, докато на чисто доброволни начала по молба на майка му се опитвали да го развличат и успокояват. Героят от войната, неуязвимият, рекордьорът. Искреният патриот, онзи, който е спасил стотици животи, простоватият тексаски каубой с черен пикап, който живее в родното си градче. Прощалната церемония е на стадиона на Далас Каубойс, за да има достатъчно място за всички желаещи да го изпратят.
В самата книга има малко от младежките му години, от изпитанията като „тюлен“, преживелиците на фронта, запознанството с жена му, децата, другарите от взвода. Написаното е толкова силно, че Беър Грилс с неговите смехотворни изпитания за влизане в британските специални части е направо жалък. Премерено, подбрано, интересно и разнообразно – ето така пише един потомствен каубой, който дори не е завършил университет. На разбираем език, винаги с нужните обяснения на термините от армията, на оръжията, калибрите и ситуациите. Не е майстор в писането, но все пак неговата професия е била убиването. Снайперистът с най-голям брой потвърдени убийства в американската история.

Американска история, която впечатлява искрено. Или поне мен, който нямам търпение да излезе и филмът.

2 коментара:

Анонимен каза...

A nqkoi moje li da mi kaje ot kade moga da zakupq knigata i da e na nash ezik ako q ima izobshto na bulgarskiq pazar !?!?!

Стоян Христов каза...

Мога да Ви кажа, книгата не е преведена на български и едва ли някога това ще се случи. На българския пазар в хартиен вид я няма, но винаги можете да си я купите в оригинал от Амазон.