четвъртък, декември 07, 2017

Последната империя - Брандън Сандърсън

"Последната империя" е първи том от поредицата Мъглороден, с която авторът придобива световна слава. Аз, както обикновено, изчаках да мине първоначална еуфория и щом независим авторитетен източник (Госта) потвърди качеството, се нахвърлих да чета. 

Оказа се доста приятна история с приключения, опасности, загадки и интересни герои, чиято съдба пленява читателя и не те оставя на мира. Светът съдържа огромна империя с едноличен властелин, който от 1000 години (буквално) контролира всичко и всички - благородници, църква и най-вече милионите роби. Има си млада и симпатична мацка за главна героиня, но и достатъчно екшън и почти никакви любови, за да не може авторът да бъде обвинен в мекушавост. Фантастичното зрънце се състои в уменията на някои хора (почти задължително благородници или техни издънки) да черпят супер-сили от погълнати малки дози определени метали, като процесът се нарича "изгаряне". Един им носи изостряне на сетивата, друг - сила и бързина, чрез трети могат да притеглят или отблъскват метали и т.н. Малцина умеят да боравят с по един метал, а единици са тези, които владеят всичките. Главните герои са банда мошеници, които се събират с благородната идея да бутнат империята и да създадат по-добро бъдеще за всички, изключая владетеля. В началото на историята дори самите те не вярват особено на плана на водача им Келсайър, но в хода на действието много неща се променят и наяве излизат истини, които никой не е очаквал.

Любопитни факти за автора: След две седмици на 19.12 Брандън Сандерсън ще има рожден ден, става на 42 години. На младини веднага след университета две години е служил като доброволец в Църквата на Исус Христос и светиите от последния ден в Южна Корея, което предполагам, че го прави мормон.

Поредицата Mistborn (Мъглороден) засега е обявена до осми том, който се очаква да излезе през есента на 2019.

"Шедоуденс" са класирали поредицата на осмо място в десетката си за най-добри фентъзита, за което обаче трябва да имате едно на ум, щом са класирали по-напред произведения като "Малазанска книга на мъртвите" и "Хрониките на Амбър". Да не споменаваме, че начело е "Песен за огън и лед", Хари Потър е последен, а други чутовни поредици дори не са се доредили на каквото и да е място.

Преди години по темата ревю е написал Блажев, както и Тери, Irein (най-подробно), Били Стефанов и много други.


Няма коментари: