понеделник, април 26, 2010

Изнудването – Джон Гришам

Досега не бях чел нищо от Гришам по причина, че бях убеден, че ще се окаже (сега и на мен ми е смешно) изключително посредствен. Адвокатски трилър ли? Че те в Щатите нали си нямат друга работа, освен да се съдят, ако се съди по безбройните им филми и сериали, които аз така щателно избягвам. Съдебни заседатели, прецеденти, щуротии.

Обикновени безпочвени предразсъдъци. Романът, който получих с щедри препоръки, се оказа от топ-ниво и си струваше и двата дни четене.

Това е една майсторски разказана и вълнуваща история за изнудване на един единствен човек, а пък залогът е голям и тежко корпоративен. Действието засяга най-голямата адвокатска фирма в света, а целта е информация, която може да реши делото с най-големи финансови претенции в историята – 800 милиарда долара.

Много достоверна и изпипана изглежда цялата атмосфера на работа до откат в такива грамадни компании – стартови годишни заплати за прясно завършили младежи от по 200 000$ и блъскане по над 12 часа на ден, 7 дни в седмицата. Работа и през нощта, спални чували в тесен офис без прозорци, разводи, системна преумора, постоянно отритване на тези, които изостават от натегачите. И всичко това за първенците от Йейл, Харвард и Колумбийския. Защото на 35 вече ще са съдружници и ще са сред елита на света с годишни възнаграждения с по шест нули, „Ягуар” за жената, апартамент в Сохо и къща в Хамптън.

По-интересна е обаче личната история на потърпевшия студент и новопостъпил адвокат, с която всъщност се занимаваме и на която сме съпричастни. И която завършва по един приятно недовършен начин. Хем не можеш да кажеш, че има хепиенд, хем нещата се нареждат достатъчно добре.

- Аз ли? Смятам да изляза оттук и да се разходя до жилището си, без да поглеждам през рамо. Щом стигна, ще натоваря всичките си вещи в стария джип, с който съм навъртял поне двеста хиляди километра, и ще поема към къщи. Би трябвало да стигна при баща ми късно вечерта. Утре двамата ще подпишем договор за съдружие – адвокатска фирма „Макавой и Макавой”. Така ще се превърна в най-младия съдружник в историята на Йейл.
- Звучи ми добре. Главният редактор на „Правен журнал” в Йейл работи като адвокат в центъра на Йорк, щата Пенсилвания.

- На мен също. Очакват ме истински клиенти и истински случаи. Лов на елени в събота, мач на „Стийлърс” в неделя. Истински живот.

- Не се майтапиш, нали?

- Никога не съм бил по-сериозен.


А ето на това място може да се прочете първата глава от романа.

15 коментара:

alvin каза...

Гришам е много, много свестен автор. Наскоро му издадоха и разкази, пак с ласкави отзиви. Явно умее различни неща :)

Анонимен каза...

Присъединявам се към добрите думи за Гришата :)

Работната атмосфера аха-аха да ми е позната. Без 6 цифрените суми и Ягуара :)

А

ПП. Обаче такъв финал: преоткрих истинските ценности на село сред пасторалната идилия - не приемам.

Стоян Христов каза...

@alvin
Доколкото аз схванах, най-голяма сила са му точно адвокатските трилъри. А конкретно за този е понасъбрал критики, че много прилича на "Фирмата", която аз съм гледал на филм и си беше много приятна.

@A
Винаги дълбоко страдам, когато се сблъскам с твоето неразбиране от кладенчова вода.;)

Анонимен каза...

В главната страница дава, че тук има 4 коментара, а реално са 3?

А

Анонимен каза...

Т.е. тва беше преди да напиша предния. С тези двата отвън дава 6, а вътре са 5 :)

А

Магарето каза...

Цензура!

Стоян Христов каза...

Мда, авто такава при това.;)

CarreraGT каза...

Той Гришъм не е лош, ама ако прочетеш една, две книжки и после спреш, иначе започват да се повтарят. Винаги някой млад адвокат тръгва да прави кариера, винаги се натъква на някакво престъпление, накрая винаги прецаква големите риби и винаги си основава сам фирма.

Bla каза...

Нищо негово не съм чел, но винаги съм подозирал, че ще ми хареса - може би не толкова като тематика и жанр, колкото като герои, диалог и стил.

Стоян Христов каза...

Бива го, може смело да се пробваш на моя отговорност.:)

Dzhovani каза...

Вярно е, че темата за младият адвокат е често срещана, но не е единствена. "Братя" и "Партньори" са едни от най-страхотните му книги, които съм чел, а нямат нищо общо с млади адвокати. "Бялата къща" и "Да пропуснеш Коледа" са си направо битови и спмпатично приятни.

vania каза...

Джон Гришам е класик в жанра :). Романите са завладяващи, интригата е добре скроена. Писател, който умее да държи читателя до последния ред в напрежение.
"Клиентът", "Партньори" също страшно добри романи - препоръчвам :)

Стоян Христов каза...

На мен ми беше похвален точно с напрежението, в което те държи през цялото време, и затова се престраших да го пробвам. На приятеля, който ме почерпи с тая книга, върнах жеста с Робин Кук, пък да видим дали освен адвокатски, ще хареса и медицински трилъри.:)

Благодаря за препоръките, като гледам "Партньори" засега води по точки, та сигурно натам ще се ориентирам.:)

Анонимен каза...

Съжалявам много, че съседката ми , купуваща всичко от Гришам, се премести да живее другаде.Много ми допадаше, въпреки, че предпочитам медицински трилъри и си ги купувам.Имам всичко от Робин Кук.
Мима

Анонимен каза...

tazi ne sam ia 4el no pove4eto koito sa mi popadnali sa unikalni versia pelikan vreme da ubiva6 prisada za prodan firmata klientat partniori