събота, юни 22, 2013

Такъв е животът - Джеймс Хадли Чейс

Конвейрно криминале, от което става чуден неангажиращ филм или дори само епизод от сериал, толкова е кратко. 

Имаме заговор с участието на Хитро и злобно джудже ТМ, глупав хубавец с трапчинка на брадичката и адски сексапилна мадама, които намислят как и успяват да опразнят известен брой сейфове в най-добре пазения трезор за частни клиенти в Парадайз сити. Както обаче добре знае всеки фен на поговорките, малкото камъче обръща колата (в случая едни счупени очила със сини рамки), който се смее последен, се смее най-добре (тук - детективът), лакомата сврака - с двата крака (джудже & съдружници) и каквото човек сам си направи, никой не може да му го направи (глупакът, който мина на червено и полицаите го спряха за това, а не защото под ризата си беше натъпкал откраднатите пачки). Яд ме хвана само за момичето, защото авторът се беше постарал да ни убеди, че тя се е променила и не заслужава съдбата на другите отрепки, но какво да се прави, явно или не се е била променила достатъчно, или през 1965 (когато е писана книгата) порядките са били по-строги и не се е гледало добре, ако такъв персонаж бъде оставен да се измъква безнаказано. Сурови врмена, ехей!

Оригиналното заглавие "The Way the Cookie Crumbles" се е превърнало в "Такъв е животът", а корицата се е обезличила и обезвкусила до степен, на която са способни единици български издателства. Но на кой ли му пука чак толкова, хората какви проблеми имат...

2 коментара:

ДжонДилинджър каза...

Здравейте! Кога се развива действието? (Имам я. Ако е отпреди Голямата депресия, може би не бих я прочел.)
Благодаря,
Светльо

Стоян Христов каза...

Привет! Книгата е излязла през 1965 и в текста не личи точно кога се развива действието. Това е и една от причините да му харесвам книгите на Чейс.:) Но определено е доста след Голямата депресия, като съдя за нивото на техниката, обзавеждането и модата - големи телевизори, модерни автомобили, няма сух режим и т.н.