четвъртък, август 29, 2013

Опасен чар – Свобода Бъчварова

Висше образование без пари е като крайцер без океан.

Въпросната Свобода Бъчварова е била сценарист на филма „Опасен чар“ и само няколко години по-късно е попреработила текста и го е издала и като книга. Очаквано не е постигнала колосалния успех на филма (там и актьорската игра на Тодор Колев и компания е на страшни висоти), но ако припадате от смях по „куче-касичка“ и „лошо, Седларов, лошо“, най-вероятно бая ще се посмеете и на книжката. Тъничка, концентрирана и с минимални отклонения от филма. С много и интересни сравнения в пасажите с авторовата реч, които допълват и дообогатяват блестящите диалози, които така добре познаваме.:) 

Затова вечно ще пребъде името на големия познавач на женската душа Вилер от Хамбург, който с няколко разноцветни чилета и парче канава доказа, че всяка домакиня може да бъде художник, стига да притежава две качества: маниашка упоритост и вяра в собствените си сили! 
*** 
Защото, честно казано, нищожната й заплата в поликлиниката беше подигравка дори за неквалифициран сезонен пазач на бостан. 
*** 
— Гебен зи мир айнен сигарет? — каза малко предвзето Лили. 
— Авек плезир, керкенезчето ми… 
*** 
— Не ме погубвайте! — изхълца Седларов. — Имам само тая къща, жена и едно-единствено дете — момиче, от женски пол. 
*** 
 Познавам един кожухар. Момчето му го изпратиха на държавни разноски в Италия да учи пеене. Иначе заекваше. А момичето му скоро ще завърши Художествената академия, отдел „Текстил“, макар че е далтонистка. 
*** 
 Мощното културно движение за бродиране на гоблени в България от ден на ден се разраства като богомилството. 
 *** 
Но най-ужасното е работното време… От… до… От… до… ден след ден, месец след месец, година след година, до двата квадратни метра в пръстта, и ако те попитат миг преди смъртта живял ли си, ще отговориш, без да се замисляш: Да, като говедо, тоест като чиновник! Благодаря, не съжалявам за нищо! Исках изборът да е мой!

Вярвам, че последният цитат докосва нежна струна в душата на всеки офис-труженик. Ако ли пък вече не докосва - моите съболезнования и честито ви пенсиониране.:)

Няма коментари: