понеделник, септември 23, 2013

Придворният убиец. Тайните на занаята - Робин Хоб

Изкуството на дипломацията се в състои в това да знаеш повече тайни за своя съперник, отколкото той за теб. Винаги действай от позиция на силата. 

Сравнително неочаквано за мен се оказа, че Робин е жена. Наречете ме предубеден, но ми се струва, че това си личи в начина й на писане. Когато вече го знаете, в романа й може би ще доловите нещо от Хари Потър (има момче в процес на обучение в крайно необичайната специалност „Придворен убиец“), от Землемория (по плавното разказване и важността на имената на героите), вероятно и от Перн (по наличието на Умението и приблизително криминалните загадки, които се случват на главния герой и как той успява само със собствени сили да разреши всичко). Забелязахте ли, че нарочно извъртях нещата така, че доказателствата ми за женствено фентъзи да препращат само към книги от други авторки в жанра? Добре, тогава за да нормализираме хормоналния баланс в първия том на тази така приятна трилогия (Само три томчета! Кажете ми кой друг писател на фентъзи пише с мярка откъм обем?) ще споменем, че романът даже мъничко прилича и на „Песен за огън и лед“ по страховете от неясната заплаха от алените кораби. 

Измислен свят с традиционния за жанра средновековен облик. Магия почти няма, свръхестествени същества пък хич. Най-необичайното нещо е Умението – телепатична способност, която имат малцина, но пък доста силна, защото при школуването си може не само да чете чужди мисли на големи разстояния, но и да внушава такива. В такава среда и роден с такова качество ние намираме Фиц – главен герой и незаконен син на принца-престолонаследник. Още в невръстна възраст Фиц е прибран в кралския двор, защото дори и да не е признат за официален наследник, той може да бъде много полезен на короната. При преговори на вражеска територия и опасни мисии не е особено далновидно да се изпращат кралските величия, а е по-добре да бъде някой също толкова верен, но който може да бъде пожертван. По такива причини е решено, че Фиц трябва да бъде обучен на дипломация, Умението и не на последно място на изкуството да убива по толкова разнообразни начини, колкото биха били нужни, за да подкрепи многобройните нужди на кралството. 

Силното и притегателното е в моментите, когато Робин незабелязано е посадила кълновете на почти криминалната загадка, натовари те с напрежение и неизвестни и ти шибне камшика, а събитията се запрескачат едно друго. Иначе почти цял роман тече в обичайното за фентъзито бавно темпо, без особени изненади и без да разберем почти нищо за същността на заплахата от пиратите. 

Заключение: ще се чете още. :) 

Не се отличаваш нито със сила, нито с бързина, или остър ум. Запомни го веднъж и завинаги. Но затова пък си достатъчно упорит да изтощиш по-силния, по-бързия или по-умния от теб. 
*** 
Да ти призная, ненавиждам дворцовите интриги. 
*** 
Хората не могат да скърбят както кучетата. Но ние скърбим дълги години. 

Още по темата от Анна при Трубадурите.

10 коментара:

gost каза...

Всъщност трилогиите са две. Втората е именувана на шута, но нашичкият пак си е главен герой.

Стоян Христов каза...

Супер, ако не падне нивото, ще стигна и до тях.:)

Също така благодаря за препоръката, защото ако не се лъжа, от теб чух за пръв път добри думи за Робин Хоб.:)

gost каза...

Нивото не пада, поне по мое мнение.
Нямам ясен спомен дали и кога съм ти я препоръчвал, но ако е така, мога само да се радвам. :)

Стоян Христов каза...

Ей тука в коментарите.:)

Магарето каза...

По моето скромно мнение, първата от двете трилогии за Шута и Фиц е по-добрата. Не че втората е лоша, просто първата е по-впечатляваща с новостта на някои от идеите, случките и героите си.

Пробвай и трилогията с живите кораби. Не си падам по кораби толкова колкото по вълци, нито съм голям почитател на дракони, но спокойно й пиша висока оценка.

Orehovka каза...

Ще изчакам да прочетеш и втората трилогия. ;)

Анонимен каза...

Хоб е страхотна. Заслужава си да се прочете всичко нейно, което е преведено. А при възможност - в оригинал на английски. А е толкова недооценена като популярност и стил във фентъзи средите...

Unknown каза...

Ако може да ме насочите от къде да я намеря, защото където и да търся все е изчерпана или въобще я няма. Моля помогнете!

Стоян Христов каза...

Здравейте,
сигурно тиражът наистина е изчерпан и затова се намира по-трудно. Може да потърсите в някои по-затънтени книжарнички, но пак няма гаранция. На старо може да се намери например в сайта Книжен пазар, а в електронен вид я има и в библиотеката chitanka.info
Успех с намирането и приятно четене!:)

Unknown каза...

Благодаря много.
Вече планирам пътувания до Пловдив в ретките ми свобидни дни.Електронният вариант не ме устроива особено, защото имам проблеми със зрението, но в краен случай.