сряда, март 02, 2016

Мошеникът - Стивън Канел

Някои лъжи са по-правдоподобни от истината.
Циганска поговорка от анонимен автор

Писателят на криминалета Рик Касъл от сериала „Касъл“ в някои от сериите обичаше да ходи да играе покер с няколко други приятели-писатели – Майкъл Конъли, Джеймс Патерсън и Стивън Канел. Творбите на първите двама любя страстно и милея, докато третият ми беше напълно непознат. До скоро и за много кратко.

„Мошеникът“ (или King Con в оригинал, играта на думи за жалост е пропаднала) разказва историята на Биано Бейтс, най-личната издънка от огромното семейство измамници Бейтс. Биано е известен като Кралят на измамите и фигурира в топ 10 на най-издирваните престъпници в САЩ. След злощастен челен сблъсък с братята-мафиоти Рина обаче Биано е пребит като куче, а братовчедка му – една от малкото с почтени професии – е убита. И всичко би приключило тихо, ако Биано не беше отказал да умре след побоя, а с делото не беше натоварена нахъсаната млада прокурорка Виктория Харт. На Негово величество този път му се налага да изиграе едно от най-сложните си и рисковани представления, и то за пръв път в дует.  

Толкова оригинално, свежо и наситено действие, така удовлетворяваща развръзка скоро не бях чел. Това е книга, която е замислена да те забавлява, и без каквото и да е усилие преизпълнява задачата си в порядъци. Лее се леко и приятно като женски вокал от Сан Ремо. Без да е лигава, без да е излишно опасна или кървава. Когато действието го изисква, тя е точно такава, каквато трябва. Ако не е направен досега, по нея може да бъде създаден филм с Джордж Клуни в главната роля, който филм да си върне инвестицията за максимум две седмици и да остане в сърцата на зрителите с години.

В трети сезон на сериала заедно с финалните надписи прочетох, че Стивън Канел без време си е отишъл от този свят. Прочетох за него в Уикипедията и пак се трогнах колко невероятни неща може да се случат в този свят на едно загубено момче с дислексия от бедно семейство някъде из провинцията. Стига да има амбиция и да си вярва.

— Гълъбче — провлечено каза той, — изглеждаш по-добре от петдесет декара с бременни свине.
***
В цял свят казината нямат часовници и прозорци, за да не виждат играчите кога е нощ и кога ден.

2 коментара:

Анонимен каза...

Предай нататък!

Анонимен каза...

Предай на стария адрес ГД53