понеделник, октомври 17, 2016

Балада за Георг Хених – Виктор Пасков


Страхотна книга, чудно хубава! Преди много години вкъщи ми я препоръчваха горещо, седеше на предна линия в семейната библиотека и помня, че майка ми много я харесва, но аз така и не я послушах тогава.

Това е историята на основоположника на лютиерското изкуство в България – чехът Георг Хених. В началото на века той пристига в София с жена си, за да основава школа и да обучава ученици в майсторството да изработват цигулки, и остава тук. Остарял сам, зарязан и забравен от всички той продължава да работи, без да е стаил и капка злоба или обида, с уважение към хората, музиката, дървото и инструментите си. Какво се случва след това и основно в залеза на живота му ние научаваме от разказа на малкия Виктор. Баща му, професионалният тромпетист от Музикалния театър, го води в ателието на „дедо Георги“ на улица "Волов", за да му поръча нещо нечувано – цигулка осминка. 

Историята за младия Виктор и стария Георг Хених е доста тъжна, но и някак пълна с доброта и християнско смирение. История за финансова бедност, но не и душевна такава. За несправедливости, злоупотреби и безхаберие, но и за загриженост. За забрава, но и за памет. Липсата на човещина между роднини, съседи, колеги, институции. И в същото време за това колко много се променя човек щом смени отношението си, колко е важна добротата, колко е хубаво човек да вярва в силите си и да се наслаждава на плодовете на труда си.

Тази книга прослушах като аудио такава с голямо наслаждение. Осезаемо беше положителното чувство, с което книгата чете доброволката от "Подари ми история", която, ако се ориентирам правилно, би трябвало да се казва Десислава Дикова. Усеща се силна привързаност към текста и историята като към нещо много любимо. Много изразителен, красив и богат на нюанси и интонации глас. Не знам дали дамата от записа има формална актьорска школовка, но делото й е повече от професионално. Дори ми се струва, че ако човек беше прочел тази книга само като актьор на заплата, не би се получило толкова хубаво. Поздравления и поклон!

В заключение: Слушайте родителите си, толкова често са прави, че е жалко и грехота да не го правим, а после да съжаляваме. Освен това уважавайте майсторството, имайте респект към авторитетите. И последно, грижете се за старците, това е основен признак за човещина. Така е било и така ще бъде.

2 коментара:

Магарето каза...

От години я търся тази книга, но е изчерпана. Последно питах за нея миналия 1ви ноември, когато за Деня на будителите имаше намаление на книгите на Сиела. Останал беше само първия том от съчиненията на Пасков, в който има новели и разкази. Лошо се получи, че започнах от началото ;-), където попаднах на "Невръстни убийства". Стигнах до около 10та страница и реших, че с графичното убийство на домашната костенурка приключвам с тази книга.

Ако обещаеш, че няма разфасоване на животни в Баладата, може да пробвам и аз с аудио версията!

Стоян Христов каза...

Аз друго от автора не съм чел и не мога да препоръчам, но тази е истинско злато.:) На ново сигурно не се намира, но например при антикварите в http://knizhen-pazar.net я има за 8-10лв. Аудиото също е много добро, както вече се възторгнах по-горе.:)