четвъртък, октомври 31, 2019

Разговори с Бога – Нийл Доналд Уолш

Още от античността е познат форматът размишления с високо ниво на абстрактност да се поднасят под формата на диалог. Така читателят може да се ангажира по-пълно ту с гледната точка на ученика, ту с тази на учителя, като има възможност да запази концентрацията си върху текста. В тази книга последното не е много лесно. Текстът на места е доста отвлечен, върти и преповтаря едни и същи твърдения, някъде дори леко си противоречи, а в голяма част от написаното липсва всякаква конкретика. 

Най-общо книгата разказва как един човек разговаря мислено с Бога и записва този разговор. Разглеждат се посланията и тълкуванията на божественото и всички други въпроси, които хората обичаме да си задаваме откакто ни има, като са поднесени по достъпен за разбиране начин - за съвременни хора със сегашни проблеми. Внушенията са дадени внимателно, за да не бъде накърнено нечие различно схващане, независимо дали става дума за това дали човек вярва и в какво, за ценностите ни, за успеха и измеренията му, за силата ни сами да направляваме живота си в желаната от нас посока, за семейството, за любовта, за секса, за парите, че даже и за извънземните.:) Вероятно това е част от причините книгата да е толкова популярна по света.

За мен лично книгата ми беше трудна и леко отегчителна за четене, а ползите от нея вероятно могат да се обобщят единствено в потвърждението на много ценности, в които съм вярвал, без да съм си поставял за задача да ги формулирам в писмен вид. Винаги е успокоително да чуеш от другиго, че си прав или поне, че пътят ти не е грешен.

Книгата може да бъде изслушана безплатно в аудио вариант ето тук.

Ако можеш да кажеш на света кой си и в какво вярваш, без да се спреш и без да се поколебаеш, значи ти си щастлив и доволен от себе си.
***
Първата ти природа е да обичаш безусловно. Втората ти природа е да изявяваш първата (истинската си природа) по свой избор и съзнателно.
***
Животът е творчество, а не откривателство. Ти живееш всеки ден, не за да откриеш какво съдържа той за теб, а за да го сътвориш.
***
Изхвърли всички отрицателни мисли от умствените си построения, Откажи се от всякакъв песимизъм. Освободи се от всякакви съмнения. Отхвърли всички страхове. Дисциплинирай разума си де се придържа към първоначалната творческа мисъл. 
***
Тревогата е почти най-лошата умствена дейност, която съществува - наред с омразата, която е дълбоко себеразрушителна.

2 коментара:

Анонимен каза...

„леко отегчителна за четене“ е много внимателно и дипломатично описание за тази „книга“. Два пъти са ми я хвалили и давали да я чета. Първият път прочетох около петдесет страници. Вторият път и петнадесет ми се видяха твърде много.

В човешката история мнозина са се представяли за красиви, внимателни, уникални и дори за говорители на боговете. Понякога тези "нежни души" са наистина умни, хитри, сладкодумни. Съумяват да разработят "диетичен" хамбургер или зрелище и започват да трупат популярност. За щастие популярността е твърде алчна и капризна та човечеството сравнително бързо осъзнава кога тя е без покритие.

Стоян Христов каза...

Напълно споделям горното мнение. Изразих се така, защото не исках да засегна колегата, който ми я бутна в ръцете, макар че той надали някога ще надникне тук.:) Аз го контрирах, като го насочих да чете "Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет".

Да добавя и това, че още по-подозрителни ми стават такива автори, които пишат омайни приказки за вяра и себеотрицание, а на последната страница дават координати как да им преведеш малко пари. Малко е неловко.