петък, май 15, 2020

Произшествие в „Сан Суси“ - Агата Кристи

Оригиналното заглавие "N или M?" се е изгубило някъде в превода, но бедата не е голяма. Книгата е трета по ред за приключенията на Томи и Тапънс, които този път трябва да се справят с "петата колона" - англичани, които работят против страната си в услуга на нацистите, които всеки момент ще нахлуят на острова. Поради теч на вътрешна информация в контраразузнаването, Томи е призован като цивилен да се включи и да разследва вражеска мрежа в пансиона "Сан Суси" в Лийхамптън. Жена му обаче не може да търпи такива самосидникални действия и се включва на своя глава. И добре че го прави, защото Томи, под фалшивата самоличност на някой си мистър Медоуз, така загазва в "безгрижния" пансион с кой от кой по-смотани курортисти, че само находчивата мисъл на жена му може да го спаси. Помните ли притчата за Соломон и двете жени, които не можели да се разберат чие е детето? Е, и Тапънс се сети за нея, макар и малко късно.

В тийнейджърските си години съм чел и препрочитал тази книжка неведнъж и макар да съм позабравил това-онова, пак помнех кой кой е и как ще бъде разкрит. Въпреки това действието отново ме грабна и не можех да я оставя до последната страница. Дори станах сутринта малко по-рано, за да имам време да си я дочета!:)

Разбира се, времето е нанесло някои поражения върху начина, по който възприех историята сега. Измисленият курорт Лийхамптън вече е разконспириран като съществуващия Борнмът, известен на футболните фенове повече като Борнемут (прозвище - "черешите", титла на Чемпиъншип за 2014-15). Пак като в "Зло под слънцето" и "Десет малки негърчета" сме на английската Ривиера, но не в Девън, а в съседното графство - Дорсет, на един залив разстояние.

Заглавието на романа се оказа, че идва от катехизиса на англиканската църква от 1549, където пишело: "Какво е християнското ти име? Отговор N. или M." Това "N. или M." идвало от латинското "nomen vel nomina", означаващо "име или имена". Поради неволна грешка "nomina" е било отбелязано с "m", като в съвременните версии на документа вече е поправена.

Няма коментари: