петък, февруари 26, 2021

Лекции по инженерна геология и хидрогеология - Ивайло Иванов

Знам, че звучи малко странно непредубеден човек да се увлича от такива четива и да ги поглъща доброволно, но ако се замислите, то си има своето обяснение. Много хора обичат да слушат и четат за славното минало на България, за земите, завладени от царе и ханове, за трите морета, за най-високия връх на Балканите, за златото на страната ни, което би стигнало за какво ли не. А геологията разказва точно за това и то в мащаби, които са общи за всички хора по Земята. Няма по-стара земна история от тази, която разказва геологията – как се е образувала Земята, скалите, планините, равнините, реките, океаните и континентите. Това е както история за обикновени песъчинки, така и за необикновени диаманти. Пак геологията ще ви изчетка собственическо чувство върху територията, която страната ни заема днес, която е толкова богата и разнообразна от геоложка гледна точка. И пак тя ще ви намекне колко умилително детинско изглежда националното чувство, като се замислите каква прашинка е то със своята бебешка възраст от век-два, на фона на близо четирите милиарда години възраст на майка ни.

Като толкова обичаме историята, защо не се върнем достатъчно назад, когато тя е била обща за всички хора, вместо в нея да търсим причини за разделение, както е обичайно днес? 

От друга страна, колкото и да ми беше любопитно да чета за Земята, инженерната и хидрогеоложката част ми бяха в повече и директно ги прескачах. Ако пак се случи да чета други неща по геология, определено ще внимавам да бъде без тях.

2 коментара:

Анонимен каза...

Разгеле!
Най-после нещо, което не е трилър, крими или комикс.
(Малко преувеличавам, ама малко.)
Дай и някой смислен цитат от поне три последователни абзаца - не се стискай, моля.

Поздрави от мен за градивното четиво, Горан.

Стоян Христов каза...

Хаха, обещавам мигом да си наваксам с комиксите и криминалетата! Засега обаче цитат по геология няма да има, защото изтрих папката с лекциите, а не ми се свалят отново. Обаче тази, която дочитам в момента, е много смешна и от нея ще има повечко.:)