сряда, април 19, 2023

Бар "Петлите" - Джон Гришам

Ако случайно любопитството ви кара да надзъртате за финансови новини и извън пределите на татковината, сигурно сте забелязали как преди няколко години в Щатите набъбна нова дългова криза след ипотечната - тази на студентските заеми. За наше щастие втората не се разрази извън американския континент и пряко не ни засегна, макар да ставаше дума за сериозен трилионен проблем. А именно - щедрото раздаване на студентски заеми, включително за следване в учебни заведения, предоставящи съмнително качество на образование, доведе до там, че завършващите ги не могат да си намерят работа и съответно да започнат да си изплащат натрупаните заеми. Знаете, следването в САЩ не е никак евтино начинание, но пък там народът е пословично предприемчив, та се намерили хора да експлоатират и тази ниша.

Е, романът на Гришам разправя за една такава ситуация с четирима студенти в долнопробен университет във Вашингтон, които са се набутали да следват право, подведени от ласкави рекламни обещания. Оказва се, че дори и да го завършат, след това не е много вероятно да издържат изпита за правоспособност, а камо ли да си намерят някаква работа с непрестижните си дипломи. Отчайващата ситуация много бързо доведе дотам, че групата се сведе до трима, след като най-лабилното звено от компанията скочи от моста "Арлингтън", за което бяха виновни, както биполярното му разстройство, така и натрупалите се проблеми покрай прозрението за схемата, в която са попаднали. Защото се оказа, че едни и същи хора раздават заемите, усвояват ги, държат университетите и колекторските фирми, които след това събират вземанията.

Последва спирала от полуневинни прегрешения, спорен опит за надхитряне на системата и в крайна сметка нови паспорти, офшорни сметки, билети до топли страни и всичко, което върви с това.

Какво научих: 

  • много интересни места във Вашингтон, които искам да посетя;
  • не можеш дълго да се бъзикаш с адвокатското лоби в Америка;
  • с ФБР пък съвсем.

Няма коментари: