събота, юни 13, 2020

Убийство в „Ориент експрес“ - Агата Кристи

От изток на запад в прочутия трансевропейски експрес пътува мосю Поаро, а в съседното заключено отвътре купе е открит намушкан с нож прочут злодей от американската криминална сцена. Кой, как и защо? Въпросите са стандартни, но не и загадката. Това е един доста необичаен роман, защото сред хилядите криминалета на световната сергия трудно ще се намери някое с такъв убиец. Влаковете, а днес вече и самолетите, са в състояние да съберат в едно сравнително малко и ограничено пространство крайно различни хора от гледна точка на прослойка, занятие, възраст, положение в обществото, богатство. Да, тук заподозрените с уж правдоподобен мотив не са много и сигурните алибита ги превъзхождат по численост, но вероятно въпреки всичко истината ще ви хване неподготвени.

Изпусната батистена кърпичка с инициали, инструментче за чистене на лула, отдалечаваща се жена с червено кимоно. Такива очевидни улики мен поне ме дразнят дотолкова, че ги подминавам с презрително безразличие. Не е сериозно някак, убиецът да не е второкласник, та ще предоставя чак толкова уличаващи сведения за себе си?

На националното ми чувство му направи впечатление, че България отсъства в този роман. Героите се качиха на влака в Истанбул, после спряха в снеговете на Сърбия и толкова. Не че това има някакво значение...

По книгата има популярни филми, и то не един и два, като в последната екранизация от 2017 блестят имената на звезди като Кенет Брана в ролята на Еркюл Поаро, Пенелопе Круз, Уилям Дефо, Джуди Денч, Джони Деп и Мишел Пфайфър.

Няма коментари: