понеделник, юли 27, 2020

Смърт край Нил - Агата Кристи

Подозирам, че в творчеството си Агата Кристи е изчерпала всички съществуващи по нейното време места и ситуации, в които група хора може да се окажат затворени заедно и цялата криминална ситуация и разкриването ѝ да бъдат само в рамките на някакво ограничено пространство - малък остров ("Десет малки негърчета"), изолирано имение, крайбрежна къщичка, пътуващ влак ("Убийство в "Ориент експрес"), пътнически кораб и т.н. "Смърт край Нил" касае варианта с кораба.

На туристически кораб за екскурзии по Нил се е събрала колоритна групичка пасажери, някои от които имат стари истории с най-богатата и привлекателна млада жена в Англия, която е там на сватбено пътешествие. (Ето че успях в едно изречение да подхвърля двата най-популярни мотива за убийство - пари и любов.) Някои от конфликтите между пътниците са доста явни, като завземане на чужд годеник или съмнителни финансови машинации, други са малко по-прикрити и случайно попадналият на борда Еркюл Поаро не се затруднява особено да ги забележи, а трети са на толкова заден план, че започват да проблясват като златни песъчинки чак след осветляването им с известен брой пистолетни изстрели и промиването им с нилска вода. Защо му е на когото и да е да убива младо, богато и красиво момиче?

Драго ми беше, че успях да се ориентирам в плетеницата от мотиви, и доста рано познах каква е работата и кой е виновен. Детайлите на плана ми се губеха, но интересите на замесените ме насочиха в правилната посока.

Няма коментари: