четвъртък, януари 27, 2022

Скелет под камбаната - Роберт ван Хюлик

Нови приключения на съдията Ди, от периода когато постъпва на служба в Пуян. Там заварва подреден и благоденстващ град с единици дребни проблеми, които предшественикът му дори вече беше разрешил:

  • Истерична бабичка, която има мания за преследване от страна на богат и влиятелен бизнесмен от Кантон, която води безбройни дела срещу него от години. Обвиненията са гигантски, а доказателства няма. Никой не е осъден.
  • Изнасилване и убийство на младо момиче, което имало тайна връзка със студент, живеещ отсреща през улицата. Студентът е арестуван.
  • В близкия и преуспяващ будистки манастир има намеци за злоупотреби с доверието и честта на поклонничките, но са само слухове, а хора от най-близкото обкръжение на Императора са застъпници за каузата на будизма. Няма смисъл от разследване.
Е, съдията Ди се намеси компетентно и решително и обори всичко и всички. Най-интересните детективи са силни точно там, където всичко води към единствен очевиден заподозрян, но те категорично доказват, че не е той, а някой друг, и то с доказателства, които през цялото време са били под носа ни. Страшно приятно впечатление ми направи колко умело си изплете кошницата, та хем справедливостта да възтържествува, хем да няма злощастно развитие за него от горе, хем всички парчета от пъзела да се подредят по местата си. Почти всичко вършеше на своя глава, без да споделя дори с близките си помощници, защото залогът за трите уж предрешени случая беше толкова голям, че рискуваше не само своя живот, а и съдбата на целия град. Разбира се, ние си знаехме, че накрая всичко ще е наред, но изпратената от столицата награда беше допълнително и интересно признание за добрата работа: дъска, украсена с орнаменти, на която е гравирано копие от надпис, изпълнен от самата цинобърна четка на императора. Каква чест, а?:)

Продължавам да се възхищавам както от писателското умение на автора, така и от образите от древен Китай с всичките му обичаи, нрави, система на управление. Все повече се засилват и симпатиите ми към конфуцианството, за сметка на "будистката ерес".:) Предполагам, че това е временно и субективно, още повече, че току-що научих за издаването през пандемията на чудесен алманах на име "Лотос", чийто първи том можете да видите на сайта на издателството тук. Изгледайте и видеото, знам, че с външния си вид напоследък Дони не изглежда като най-добрата реклама на темата, но наистина си струва.

Битката между двама души с еднаква сила, тежест и умение се решава от духа.
***
Ако повишението дойде твърде късно, огорчава, ако дойде твърде рано - поражда прекалени надежди.
***
Справедливостта е по-ценна от човешкия живот.

Няма коментари: