четвъртък, май 15, 2014

Видео Исус – Андреас Ешбах

Два сухи факта, понеже на няколко места видях да се сравнява „Видео Исус“ с „Шифърът на Леонардо“ и да се правят паралели и намеци за това кой от кого е преписвал. Книгата на Ешбах излиза през 1998, а тази на Дан Браун – през 2003. Достатъчно?

При разкопки в израелската пустиня е намерен скелет на човек от преди 2000 години с пломби и следи от операции, които са правени с технологии от 20ти век. Ако човек не е обръгнал на конспиративни теории, може и да махне с ръка и да не обърне особено внимание. Обаче до скелета лежи прилежно сгъната в найлонов плик книжка с инструкция за употреба на видеокамера Sony от модел, който ще бъде разработен и пуснат на пазара след три години от момента на намирането на скелета. Как може да се обясни всичко? Единствено с това, че този човек е пътешественик във времето. Наш съвременник, който по някакъв начин е заминал с видеокамера в древна Галилея и е умрял там, в миналото. Вие ако бяхте на негово място, какво бихте заснели? Именно, Исус! Така пише и пътешественикът в полуразпаднало се от вековете писмо, което е прибрал в същия плик при инструкцията. Жестоко, имаме документален запис на една от най-важните личности в човешката история! Само че малкият проблем е, че камерата е скрита някъде на сигурно място, за да оцелее и да бъде намерена невредима днес, а ние не знаем къде е това място. В този момент машината за приключения се включва и действието влиза в червената зона на високите обороти.

Разбирате, че информация от такава важност привлича много интереси – корпоративни (правата за излъчване на такова видео биха стрували невъобразимо много), религиозни (църквата като институция може би не изгаря от желание всички да научат какъв е бил Исус всъщност) и лични – на младежите от разкопките, които първи тръгват по следите на древната загадка.

В романа има достатъчно логика, фантастика, напрежение, преследвания и изненади от всякакъв характер, за да се хареса на повечето читатели. Изключително добър за жанра си, романът по скромното ми мнение бие „Шифърът на Леонардо“ не само като трилър, но и като боравене с фактите от зората на християнството. Оригинален, интересен, чете се на един дъх.


Още за книгата – при Копо.

По книгата има направен филм, а пък преди няколко седмици на страницата на автора се появи съобщение, че до края на годината можем да очакваме нов роман по темата, който не е точно продължение на Видеото.:)

2 коментара:

almaak каза...

книгата не съм чел, но филмът беше много добър.

Стоян Христов каза...

а аз обратно, но мисля да си наваксам и с филма.:)