вторник, май 27, 2014

Червеният термос - Ърл Стенли Гарднър

Пери Мейсън (адвокатът-комбинатор) и Дела Стрийт (неговата ослепителна секретарка) имат нова задача, защото някакъв изнудвач тормози за пари една жена, после – друга, а накрая и трета. Всичките тези дами са заплашени от публично разпространяване на нелицеприятни тайни от тяхното лично или семейно минало. Пери се заема и подготвя инсценировка за измамване на измамниците, за да не получат откупа. В резултат нещата загрубяват и се появява крайно неприятен труп на борда на една яхта. Оплескване, което според мен може да се очаква винаги, когато плановете станат прекалено сложни.

Стори ми се, че има прекалено много герои, прекалено много имена, до едно безлични и трудно запомнящи се. Досаден стил с много подробности и малко загадки, опасности или премеждия. Скучните показания, диалози и разпити са предадени с отблъскващ и според мен ненужен буквализъм, а истинската интрига е бледа и недостатъчна. Едва ли ще чета още от автора.

Оригиналното заглавие The Case of the Step-Daughter's Secret се е попроменило леко на български и едвам го намерих в навалицата, защото се оказа, че авторът е произвел десетки подобни конвейрни криминалета, като в най-плодотворните си години е писал по 3 романа годишно. Което не е особено чудно, като се има предвид качеството им. 

И нещо любопитно – на 78 години (две години преди да умре) Гарднър се жени за дългогодишната си секретарка, която е прототип на ослепителната сътрудничка на Пери Мейсън Дела Стрийт.

По описание двамата главни герои навяват известни спомени за сериала от края на 80те „Съдружници по неволя“, в който блеснаха за пръв път Брус Уилис и Сибил Шепърд. Нали помните колко зашеметяващи бяха? :) 
Интересно интервю с Вероника Лилова, която чете тази аудио книга, ще намерите на сайта на списание „Зари“ ето тук.

Няма коментари: