четвъртък, януари 03, 2019

Седем кратки беседи по физика - Карло Ровели

Седем кратки научнопопулярни беседи от италианския физик Карло Ровели, за чието съществуване аз най-профански досега изобщо не подозирах.

От прочетеното останах с впечатление, че Карло Ровели умее да разказва интересно на лаиците за сложната материя, в която той е професионалист. Имаше някои приятни моменти в книгата, които се надявам да се били достатъчни, за да запалят случайния читател да търси и чете още по темите, защото колко други хора след Хокинг пишат разбираемо за обикновения човек по тези въпроси? Разказаното е на популярен език без формули, графики и други сложнотии, просто съвременното ниво на науката физика по теми като: теорията на относителността, квантовата механика, гравитацията, Космосът, частиците, времето и мястото на хората в целия този калабалък. Приятно е да се прочете, и ако имате дори минимален интерес по темата, книгата най-вероятно ще ви допадне.

Това е една изключително кратка книжка. По-кратка трудно можете да си представите. За да компенсират това, издателите са я изработили в малък формат и с доста дебела хартия, та да придобие вид като за 12 лв. Преводът очаквано е на нужното високо ниво и е дело на Нева Мичева, интервю с която можете да прочетете тук

Малко странно ми се стори и книжка с научно съдържание да излиза при "Жанет-45". Каквото и да си говорим, колкото и да сме политкоректни, това си е едно по-женствено издателство, където е по-вероятно да срещнеш поезия, а не наука. Но както и да е, адмирации за решението, обикновено тези, които са фенове на поезията, имат по-голяма нужда от научни познания за света, в който се намираме всички.;)

2 коментара:

Анонимен каза...

Цонко,
Ти си абсолютно не „политкоректен“, защото в днешния свят жените са учените.

Дали това е красиво и грижовно предстои да видим, но това е реалността към 2019-2020.
Ако не вярваш поинтересувай се колко жени завършват архитектура и инженерство в последните години в Европа. (Процента на завършилите архитекти жени в България в последните три години е поне 65%, за топлотехниката в ТУ е същото. За Европа съм чел, че около 51-55%. При био-химическите науки жените водят далеч по-пищно и процента на ново завършващите жени изследователи и учени е поне 70-75%, за България и 60-65% за Европа.)

Пиши ме в списъка за кандидат читатели и за тази книга.
http://trakietsadobri.blog.bg

Стоян Христов каза...

Хаха, сигурно си прав, момичетата от малки си вървят по-ученолюбиви.:)

А книжката ще ти я запазя, подсети ме обаче за всеки случай като се видим следващия път.:)