петък, април 10, 2020

Warcraft: С кръв и чест – Крис Метцен

История с повече чест и по-малко кръв за падението на паладина Тириън Фордринг, който доброволно пожертва всичко - титли, имоти и семейство, за да се опита да удържи дадената на един стар орк дума.

Това е нещо като 0,5-ти том от поредицата, защото май се пада по хронология преди първия. Трал е тръгнал да обединява клановете и да освобождава орките от лагерите, а един самотен орк-отшелник спасява живота на Тириън. Как трябва да се отплати за това човекът? Още повече паладин, човек на честта, член на ордена на Сребърната ръка и избран да служи на Светлината? Как би реагирал всеки от нас, когато цялото общество греши и не желае да го разбере? Реакцията на нормален човек, който не винаги е идеално принципен, но пък винаги има време да размисли и да се поправи. Много приятно впечатление ми направи колко добре е написана тази част от историята, достоверността на атмосферата, когато хем си прав, хем за другите си категорично крив. С всичките фигуриращи верни приятели, неверни такива, подлизурковци и всякаква измет, която само чака да паднеш, за да започне да те рита, без да ги интересува каква е истината, просто защото хората като цяло са си такива - жестоки.

За съжаление в българските преводи на поредицата следва голяма пробойна и остава предизвикателството дали липсващите да се четат в оригинал. Предстои да видим...

Няма коментари: