понеделник, август 04, 2014

Мисията на шута - Робин Хоб

Наивността у едно момче е тъпоумие у един мъж.

Първа част на втората трилогия за Фицрицарин и Шута, в която сякаш по-водеща фигура трябвало да бъде Шутът. Заварихме Фиц да се крие от света вече 15 години в забутана барака в гората. Гледа кокошки, моркови, осиновено от него сираче и поостарял вълк. И вече се казва Том, за да не направи случайно някой неподходящ човек връзка с онзи Фиц, който спаси света в предишните три тома и когото половината царство искаше да убие и дори досега вярваше, че е успяло.

Разбира се, както може да се очаква, това мило спокойствие беше прекъснато най-брутално, за да бъде хвърлен Фиц в една нова буря, която макар и по-дребномащабна от нашествието на Алените кораби, пак заплашваше правилния ход на времето. „Хвърлен“ е дори неправилна дума, защото той сам най-доброволно си заряза рахата, за да оправя чужди бакии. (Макар Шутът да твърдеше, че било неизбежно.) Ако следваме логиката на имената в тези романи, то неговото второ би трябвало да е Жертвоготовен.

Епицентър на проблемите този път беше младият принц Предан, за който ние добре помним при какви смущаващи обстоятелства беше заченат в „Тронът“ от предишната поредица. Принципи, клетви и обикновени обещания бяха ту страстно защитавани, ту безогледно нарушавани, от което най-много и най-тежки последици понесе наш Фиц. С това едва ли ще изненадам някого, тя Робин обича да си го тормози, но този път след поредица отбрани опасности му нанесе удар, от който представа нямам как ще се оправи. Имам обаче една супер авангардна идея за бъдещето на отношенията между Шута и Фиц, но това предстои да бъде проверено в следващия том. Напред към „Лорд Златен“!

Интересна нишка е останала неуловена при превода на заглавието, което в оригинал може да значи и нещо като „Да те пратят за зелен хайвер.“...

Въртящото се колело ли е времето, или дирята, която то оставя?
***
... интимните вечери с остроумни дами.
***
Нещата винаги изглеждат най-лоши сутрин на празен стомах.
***
_Как зарастват драскотините?_
_Бавно._
***
Битката прави света малък, прави живота не по-голям от замаха ти до дължината на меча.
***
У всеки мъж има една част, която е готова на всичко, за да премахне самотата. Не е непременно най-страхливата част от мъжката душа, но съм виждал много мъже да правят срамни неща, за да й угодят. 

Няма коментари: